Sider

mandag 3. mai 2010

Skal vi si at våren er her......


Da var sesongen innledet - i fjæra. Det er aldri kjedelig der - enten en kommer med eller uten fiskestang.



Mye fint å studere....


Hoppe på steiner, litt risiko for å bli våt. Men det er spennende.



Å leke i vann er herlig.....




Å finne og fange en krabbe.....


Fiske i all slags vær...



En kraftig eling er på gang....


Tålmodighet....


Bølgeskvulp....



Et lite glimt av blå himmel....


og fangst ble det også.......

på årets første fisketur fra bergene.......

søndag 18. april 2010

10. klasse er kommet hjem

Den vulkanske asken i luftrommet over Norge (og Europa for øvrig) skapte selvsagt trøbbel for 10.klassen sin hjemreise. Det ble klart ganske tidlig at hjemreise ikke kunne skje på planlagt måte med fly. Men tilfeldigheter førte til rask løsning for 10.klassen.


Klassen samlet foran Stortinget


Reiselederne for klasseturen gjorde en rekke undersøkelser og forespørsler på alternative reisemåter. Samtidig var det en vurdering om en skulle avvente noe - kanskje luftrommet ble åpnet igjen.




Hele gjengen samlet på 1 rom på Hotellet - vi venter og håper

Tilfeldighetene denne gangen var at en av våre elever visste at en klasse fra Bjarkøy/Grytøy (som også hadde vært i Polen/Tyskland) var strandet på Gardemoen. Kontakt ble opprettet, og alternativet om å leie buss ble diskutert. Og denne gruppen fikk avtale med buss-selskapet som fraktet dem i Europa. Vi var heldige og vi som reiseledere følte at det var et lykketreff av tilfeldigheter at vi klarte å skaffe oss buss.....


Ventetid med spasertur på Aker brygge



På kafè sammen Grytøy-gjengen. Venter på at sjåfør og buss skal bli klarert for avgang.


I mens prøvde fotografen å fange stemningen - noen ble veldig lei av blitsingen....



Det var stor usikkerhet når vi kunne reise hjem og reisekassen var begrenset..., men mat måte en ha...


og drikke er også viktig....

Etter at vi fikk i boks avtale om buss nordover, kunne vi avbestille rommene vi hadde fått for natten - og komme oss ut av hotellet, for så å bli plukket opp.




Tidlig morgen i bussen - et sted i Trøndelag...



Noen benyttet en pause på Steinkjer tidlig fredag morgen til å kjøpe inn pute for å gjøre timene i bussen så behagelige som mulig....




Et besøk på Biltema Steinkjer ble det også anledning til - og til litt morgen kaffe


Et måltid på ferga (Bognes-Lødingen) - reiselederne hadde kjøpt inn brød og pålegg.... slik at det var mulig å få seg et måltid.




På ferga - noen benyttet anledningen til strekke seg litt....

Ved Tjeldsundbrua gikk vi av bussen, 25 timer etter vi kjørte fra Oslo. Klokken var da over 23.... . Gjengen gikk da over i privatbiler (foresatte) som fraktet oss de siste milene hjem. Alle var vel hjemme rundt kl 0200 - 28 timer etter at bussen startet opp fra Oslo.

Dette var en kjempeflott tur - og en utrolig fin gjeng å være sammen. Den var innholds - og lærerik.
 Det meste gikk etter planen, men en del hendelser gjorde at vi måtte improvisere noe. Første "hindring" var tykk tåke over Gardemoen på sørovertur. Landing skjedde 1 time etter ruteplan - noe som førte til litt forsinkelser i forhold til å plukke opp gruppen som reiste sammen med oss.

Dernest skapte flystyrten i Russland, hvor bl.a. Polens president omkom, til noen små endringer i programmet for reisefølget mens vi var i Polen.

Og så til slutt - et vulkanutbrudd på Island forpurret planlagte reise nordover fra Oslo. Reiselederne fikk en del utfordringer, men alt løste seg. Og det beste av alt - elevene var eksemplariske - hele turen........ 









 

lørdag 17. april 2010

Reisebrev - 10.klasse - Sachsenhausen og Ravensbrück

Denne dagen er siste dag med planlagte aktiviteter i regi av Aktive Fredsreiser. Etter overnatting på et hotell som tidligere var internat for Stasis aspiranter, dro vi til de 2 leirene som er på denne dagens program, kosentrasjonsleirene Sachsenhausen og Ravensbrück. Også dette ble besøk som gjorde sterke inntrykk.


SACHSENHAUSEN
Sachsenhausen ligger nordevest for Berlin. Det var hit de fleste norske fangene ble sendt. Det var ca 2 500 norske fanger innom leiren.


Inngangen til selve leirområdet. Klokka i tårnet er stoppet på tidspunktet kl 11.07 - det var på det klokkeslettet leiren ble befridd 23. april 1945.




 
Porten har samme innskrift som i Auschwitz I - Arbeit Macht Frei.


Det var et engasjert og beveget tidsvitne, Ingemundt Midttveit, som fortalt elever og reiseledere om Sachsenhausen og de forbrytelser som ble begått der.





Et av minnene Ingemundt fortalte om var skotestbanen. Her ble fangene tvunget til å gå  i 10 timer med 15 kg på ryggen. Banen var laget av forskjellig underlag, og hensikten med fangenes 4 mil lange dagsetappe var å teste skosåler.


Slik så en av brakkene ut. (bildet tatt gjennom glassvindu)





Fra en en brakkene hvor jøder var stue sammen. Denne ble forsøkt påtent av nynazister for noen år siden....


Tidsvitnet forklarer hvordan et av torturinstrumentene ble brukt.





En annent "instrument" hvor fanger ble fortaltt at høyden skulle måles, i stedet ble det her de endte sine dager.........


Likvogna som ble brukt for å frakte likene til kremasjonsovnene....




Det var lagt ut lister med navn på fangene som kom inn til leiren. Elevene studerer noen av de tusenvis av navn som registrert inneholder......


Minnestein for hver brakke som sto inne på området... . Det var vanlig å se småsten lagt oppe på disse minnesmerkene. Vi ble fortalt at jøder legger stein på i stedet for blomster....




Ved det norske minnesmerket i Sachsenhausen leste Ingemundt dikt, og alle gutter/menn i gruppen la ned en rose ved minnesmerket.


RAVENSBRÜCK

Ravensbrück ligger en times kjøring fra Sachsenhausen. Dette var kvinneleiren, og hit ble kvinner fra de fleste europeiske land sendt. Navnene på de 103 norske som  var her, står oppslått på en vegg i den norske avdelingen i museet.
Inngang til museet i Ravensbrück.




Inne i museet. Her har hvert land fått "tildelt en celle". Hvert land har så laget en utstilling inne i cellen til minne om det som skjedde med de respektive lands fanger.




En av de norske fangene var Inger Gulbrandsen. I en monter kunne en lese hennes historie.
En link for å kunne lese historen hennes.


Figurer laget i trolldeig. Disse ble laget av Inger Guldbransen og viser hvordan fangelivet var. Disse var også utstilt i musset.


Inne på selve området. Det aller meste av brakker er revet. Her ble elevene fortalt sterke historier om det som skjedde.



Inne på museet blir elvene fortalt om leiren og dens størrelse.




En "plenrulle" som fangene måtte bruke for å slette veiene og "stampe" jorda ..... .
Forskere er enige om at rundt 132 000 kvinner og barn ble sendt til leiren. Over 92 000 av disse døde av sykdom, sult og henrettelser.




Vår guide, Marit, orienterer om de mange skulpturer som er satt opp som minnesmerker for hendelsene i leiren.


Disse 8 skulpturene viser de 8 fangekategoriene fangene var sortert inn under. Hver fange fikk en farget trekant på fangedrakten, alt etter hvilken kategori nazistene sorterte dem inn under. Jødene en farge, kriminelle en, homofile en, sigøynere en, osv....




Også et minnesmerke i leiren



Vi avsluttet besøket ved en markering ved det store minnesket i leiren. Her var det jentene som la ned roser. Jentene går inn foran minnesmerket med en rose i hånden.


Ved minnesmerket leste en elev fra hver av de to skolene hvert sitt dikt før "blomsterseremonien".
Her leser Raisa et gripende dikt.



Her har jentene lagt ned en rose hver på "Tårenes sjø". I bakgrunnen ser en kirketårnet i landsbyen like ved. Det ble sagt at hver gang det begynte å ryke fra ovnene i krematoriet, brukte presten i kirken klokkene og slo noen slag for å minnes de døde. Dette var en gripende seremoni.


Etter at vi var ferdige med dagens program - og som også var turens siste aktivitet før hjemreise - var det felles fotografering. Elevene fra Ibestad ungdomsskole og Mo skule fotografert foran bussen til Aktive Fredsreiser. Her flankert av lærer Roar (Ibestad) og Birgith (Modalen).

Dette var avslutningen på en svært innholdsrik klassetur sammen med 10.klassen fra Ibestad ungdomsskole og elvene på ungdomstrinnet ved Mo skule (Modalen kommune) - i buss (8 dager) - gjennom deler av Tyskland og helt til Krakow i Polen. Det var en herlig og fargerik gjeng å reise sammen med. Elevene ved de to skolene var en kjempeflott sammensveiset gjeng.

Da elevenes skiltes på bussterminalen i Oslo dagen etter på var det en del tårer..... .




torsdag 15. april 2010

Reisebrev - 10.klasse - BERLIN

Mandag 12.april var det byen Berlin som ble besøkt. Og, vi likte byen. Det var en by med mange severdigheter, mange historiske steder og så klart - store muligheter for shopping. Vår sjåfør og guide fikk gitt oss et lite glimt av det som byen har å by.


Vi startet dagen med et besøk i STASI-fengslet. Det er en uhyggelig historie som er blitt skapt av Stasi - og i deres fengsel.


Her guides vi i en korridor av fengslet. Her var det lamper i taket som gjorde brukt for å "regulere trafikken" i korridorene. Ingen fanger skulle vite om hverandre - og ikke se hver andre.....

Stasi hadde god plass i sine fengsler - lang korridor med celler. I fengslet jobbet det 450 etterforskere som avhørte fangene - og en rekke torturmetoder ble brukt.


Eksempel på en fangecelle.....



Her besøker vi kjelleren i fengslet - dette ble kalt ubåten (Das U-boot), trangt, mørkt og fuktig....

Etter at vi var guidet gjennom fengslet - og fikk dets historie var vi klare for sentrum av Berlin. På forhånd var Alexanderplatz utpekt som området vi ville besøke.

Først gikk turen til det mest berømte stedet i Berlin - Brandenburger tor.



Her er elevene samlet foran Berlins svar på Big Ben..

Deretter gikk turen til Riksdagsbygningen.


Her er gruppen samlet foran bygningen.

Deretter dro vi gjennom Berlins verdenskjente boulevard, Unter Den Linden og til Neptun-fontenen.

 
Tonje, Veronica, Louise fra Modalen, Rebekka, Maiken og Raisa ved Neptunfonten. Dette stedet var vårt møtested - og ligger like ved TV-tårnet.


Fjernsynstårnet i Berlin er det høyester byggverket i Europa. Hele klassen dro opp i tårnet og fikk sett Berlin "fra lufta".

Fjernsynstårnet fotografert fra bussvinduet. Til venstre ser en det råde rådhuset i Berlin, med flagget av bjørnen på toppen.

Fra tårnet var utsikten noe disig, men en fikk et visst inntrykk av byen.



Elven Spree som renner gjennom byen - sett fra tårnet. Elvebåtene tilbyr guiding.


Litt mer av byen - gata som starter i nede i venstre hjørne er Unter Den Linden - og leder til Pariser Platz og Brandenburger Tor.


Det var også mye annet å se - denne bilen likten Catarina og Henriette.

Mange skulpturer i byen med den rike historien. Her en "figur" utenfor et større kjøpesenter.


Her er en kunstner som i arbeid. Roar, Ole-Aksel, Silje, Stian og Kristine lar seg imponere.



Kunstner i arbeid - med spraymaling.

Utover denne lille smakebiten var det mye annet å se. Og det ble tatt over 200 bilder av meg på de timene vi var der. Men vi så Berlinmuren, og fikk dens historie. Vi så mange andre kjente bygg...,

flere bilder vil legges ut når vi kommer hjem.