SACHSENHAUSEN
Sachsenhausen ligger nordevest for Berlin. Det var hit de fleste norske fangene ble sendt. Det var ca 2 500 norske fanger innom leiren.
Inngangen til selve leirområdet. Klokka i tårnet er stoppet på tidspunktet kl 11.07 - det var på det klokkeslettet leiren ble befridd 23. april 1945.

Porten har samme innskrift som i Auschwitz I - Arbeit Macht Frei.

Det var et engasjert og beveget tidsvitne, Ingemundt Midttveit, som fortalt elever og reiseledere om Sachsenhausen og de forbrytelser som ble begått der.

Et av minnene Ingemundt fortalte om var skotestbanen. Her ble fangene tvunget til å gå i 10 timer med 15 kg på ryggen. Banen var laget av forskjellig underlag, og hensikten med fangenes 4 mil lange dagsetappe var å teste skosåler.

Fra en en brakkene hvor jøder var stue sammen. Denne ble forsøkt påtent av nynazister for noen år siden....

En annent "instrument" hvor fanger ble fortaltt at høyden skulle måles, i stedet ble det her de endte sine dager.........

Likvogna som ble brukt for å frakte likene til kremasjonsovnene....

Det var lagt ut lister med navn på fangene som kom inn til leiren. Elevene studerer noen av de tusenvis av navn som registrert inneholder......

Minnestein for hver brakke som sto inne på området... . Det var vanlig å se småsten lagt oppe på disse minnesmerkene. Vi ble fortalt at jøder legger stein på i stedet for blomster....

Ved det norske minnesmerket i Sachsenhausen leste Ingemundt dikt, og alle gutter/menn i gruppen la ned en rose ved minnesmerket.
RAVENSBRÜCK
Ravensbrück ligger en times kjøring fra Sachsenhausen. Dette var kvinneleiren, og hit ble kvinner fra de fleste europeiske land sendt. Navnene på de 103 norske som var her, står oppslått på en vegg i den norske avdelingen i museet.
Inngang til museet i Ravensbrück.

Inne i museet. Her har hvert land fått "tildelt en celle". Hvert land har så laget en utstilling inne i cellen til minne om det som skjedde med de respektive lands fanger.

En av de norske fangene var Inger Gulbrandsen. I en monter kunne en lese hennes historie.
En link for å kunne lese historen hennes.

Inne på selve området. Det aller meste av brakker er revet. Her ble elevene fortalt sterke historier om det som skjedde.

Inne på museet blir elvene fortalt om leiren og dens størrelse.

En "plenrulle" som fangene måtte bruke for å slette veiene og "stampe" jorda ..... .
Forskere er enige om at rundt 132 000 kvinner og barn ble sendt til leiren. Over 92 000 av disse døde av sykdom, sult og henrettelser.

Vår guide, Marit, orienterer om de mange skulpturer som er satt opp som minnesmerker for hendelsene i leiren.

Disse 8 skulpturene viser de 8 fangekategoriene fangene var sortert inn under. Hver fange fikk en farget trekant på fangedrakten, alt etter hvilken kategori nazistene sorterte dem inn under. Jødene en farge, kriminelle en, homofile en, sigøynere en, osv....

Også et minnesmerke i leiren

Vi avsluttet besøket ved en markering ved det store minnesket i leiren. Her var det jentene som la ned roser. Jentene går inn foran minnesmerket med en rose i hånden.

Ved minnesmerket leste en elev fra hver av de to skolene hvert sitt dikt før "blomsterseremonien".
Her leser Raisa et gripende dikt.

Her har jentene lagt ned en rose hver på "Tårenes sjø". I bakgrunnen ser en kirketårnet i landsbyen like ved. Det ble sagt at hver gang det begynte å ryke fra ovnene i krematoriet, brukte presten i kirken klokkene og slo noen slag for å minnes de døde. Dette var en gripende seremoni.

Etter at vi var ferdige med dagens program - og som også var turens siste aktivitet før hjemreise - var det felles fotografering. Elevene fra Ibestad ungdomsskole og Mo skule fotografert foran bussen til Aktive Fredsreiser. Her flankert av lærer Roar (Ibestad) og Birgith (Modalen).
Dette var avslutningen på en svært innholdsrik klassetur sammen med 10.klassen fra Ibestad ungdomsskole og elvene på ungdomstrinnet ved Mo skule (Modalen kommune) - i buss (8 dager) - gjennom deler av Tyskland og helt til Krakow i Polen. Det var en herlig og fargerik gjeng å reise sammen med. Elevene ved de to skolene var en kjempeflott sammensveiset gjeng.
Da elevenes skiltes på bussterminalen i Oslo dagen etter på var det en del tårer..... .
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar